Kokemäen Yrittäjät ry juhlii tänä vuonna 60-vuotista toimintaansa.

Kokemäen kauppiaat perustivat 1950-luvun alussa Kauppiaskerhon, jonka kokoontumiset pidettiin kauppiaiden kodeissa. Tästä on papereissa ensimmäinen merkintä 6.1.1951.
Lokakuun 28. päivänä vuonna 1958 pidetyssä kerhon kokouksessa osanottajat päättivät yksimielisesti, että toiminta siirretään perustettavan yhdistyksen nimiin. Näin syntyi 18.11.1958 Kokemäen seuratalolla pidetyssä kokouksessa 42 henkilön voimin Kokemäen Yksityiskauppiaat ry.

Toiminta alkoi innostuneesti, väkeä osallistui erilaisiin tilaisuuksiin ja tapahtumiin runsaasti. Vuonna 1959 Kokemäellä järjestettiin myös ensimmäinen Y-viikko.
Jo vuoden 1960 aikana oli yhdistyksessä puitu sitä, että mukaan pitäisi saada muitakin yrittäjiä kuin kauppiaita. Vasta vuonna 1965 asia sai lisävauhtia, kun yhdistys päätti jäsenkunnan laajentamisesta ja näin synnytettiin Kokemäen Yrittäjät ry. Sääntömuutos vahvistettiin 18.10.1965 siinä muodossa kuin se 27.9.1965 oli syyskokouksessa hyväksytty. Toimintaa lähdettiin pyörittämään Kokemäen Yrittäjät ry:n nimissä, mutta vuoden 1976 lopulla henkilövaihdoksista ilmoitettaessa saatiin todeta, että yhdistysrekisteri ei tunne yhdistystä nimellä Kokemäen Yrittäjät ry. Muutosilmoitus oli aikoinaan unohtunut tehdä. Asia korjattiin ja vasta syksyllä 1978 Kokemäen Yrittäjät ry tuli virallisesti Kokemäen Yksityiskauppiaat ry:n jatkajaksi.

Yrittäjät halusivat kauppalaksi, mutta kaupunki ei innostunut

Yhteistyö 1960-luvulla kunnan kanssa ei toiminut parhaalla mahdollisella tavalla. Yrittäjäyhdistys ajoi voimakkaasti Kokemäkeä kauppalaksi, mutta kunnan päättäjät eivät innostuneet asiasta. Vasta vuonna 1972 Kokemäestä tuli kauppala, ja sekin tapahtui valtuustossa äänestyksen jälkeen yhden äänen voitolla. Kun Kokemäestä tuli lopulta kauppala, se aktivoi yrittäjäyhdistystä entistä laajempaan toimintaan. Perustettiin Joululyhde -niminen yrittäjäjulkaisu, joka kustannettiin mainoksilla ja talkootyöllä. Myös yrittäjien joulujuhlia alettiin järjestää vuonna 1974 ja muutamaa vuotta lukuun ottamatta perinne on jatkunut näihin päiviin. Juhlapaikka on ollut lähes poikkeuksetta Kokemäen seuratalo, jonka kunnossapidosta paikallinen yrittäjäväki on kantanut aina kortensa kekoon monenlaisin tempauksin ja talkootöiden muodossa. Syksyllä 1978 pidettiin ensimmäinen ”Kyll Kokemäjeltä saa” -näyttely. Perinne jatkui omin voimin aina vuoteen 1989, jonka jälkeen näyttelyt/messut jatkuivat yhteistyössä naapurikuntien yhdistysten kanssa.

jyrki ja anja jaakkola 2008
Yrittäjäneuvos Jyrki Jaakkola ja vaimonsa Anja kuvattuna 50 -vuotisjuhlassa 2008.

Jyrki Jaakkolasta yrittäjäneuvos

Marraskuussa 1998 yrittäjäyhdistyksen 40-vuotisjuhlassa oli puhujana maaherra Pirkko Työläjärvi.
Innokas yrittäjäaktiivi Jyrki Jaakkola sai vastaanottaa juhlassa Tasavallan Presidentin myöntämän yrittäjäneuvoksen nimen ja arvon.
Yrittäjäyhdistys oli näinä vuosina mukana monissa asioissa. Mm. Eloliirumien järjestäjänä, Pitkäjärven jäähallin puolestapuhujana … ym. Vuonna 2001 Kokemäen Yrittäjät ry teki hartiavoimin työtä, että kahdeksas Tulkkilan Yö -tapahtuma pääsisi irti imagosta ”kaljaa ja metrilakua”. Irtiotto ei onnistunut täydellisesti, mutta yritys oli hyvä. Nythän tiedetään, että kyseinen tapahtuma on taakse jäänyttä elämää. Erilaisten ristiriitojen ja talkoohenkilöiden uupumuksen vuoksi tapahtuma loppui kuin ”kanan lento”. Kaikista ristiriidoista ja arvosteluista huolimatta Tulkkilan Yö oli hieno asia ja kuuluisa, yli maakuntarajojen ylittävä tapahtuma.
Yrittäjäyhdistys oli mukana tulipalossa tuhoutuneen ja uudelleen rakennetun seuratalon rakennustöissä. Tämä työ on yksi merkittävimmistä kokemäkeläisistä talkootyösuorituksista mukaan lukien valtavan määrän kuntalaisten talkoopanoksia.

 

50-vuotisjuhla onnistui hienosti

kukkalaite 50 v juhlissa 2008Kokemäen Yrittäjät ry:n 50-vuotisjuhla pidettiin Kokemäen seuratalolla marraskuussa 2008. Juhlapuhujana oli aluejärjestön toimitusjohtaja Markku Kivinen.
Valtaväylä-lehti kertoi yrittäjäyhdistyksen toiminnasta ja juhlista laajasti marraskuussa kahdessa numerossaan – ennen ja jälkeen juhlien.
Tässä kohdin voidaan mainita pieni pätkä jutusta, joka oli otsikoitu: ”Lämminhenkinen ja hyvin järjestetty juhla”. Teksti kuului seuraavasti:

Kokemäen Yrittäjät ry juhli 50-vuotista toimintansa viime lauantaina Kokemäen seuratalolla. Juhlalle oli luotu sellaiset puitteet, että paremmasta ei väliä. Salin täyteinen väki nautti näkemästään, kuulemastaan ja kokemastaan. Seuratalo oli koristeltu hillitysti, mutta tyylikkäästi. Pöydille ja jyhkeille seinille tehdyt kukka-asetelmat olivat kauniit ja seuratalon ilmeeseen sopivat. Väreinä ei ollut sinistä ja valkoista, ei sinistä ja keltaista, vaan oranssia, keltaista, punaista ja vihreää. Loistava valinta Pirjo ja Soili Laaksoselta. Ruoan ja tarjoilun hoitivat Kokemäenjokilaakson ammattiopiston catering-alan opiskelijat. Menu tarjottiin pöytiin. Ei tarvinnut ”pomppia ja jonottaa”, vaan kaikki tarjoilu tapahtui tyylikkäällä tavalla juhlatilaisuuteen saapuneiden nautittavaksi.

***

Viime vuosien aikana yrittäjäyhdistyksen toiminta on ollut vähemmän näkyvää kuin aiemmin. Esimerkiksi yhdistyksen rooli erilaisten tapahtumien järjestelyissä on vähentynyt.
Yhdistys on keskittynyt enemmässä määrin tärkeiden yhteistyökumppaneiden kanssa suhteiden ylläpitämiseen, jäsenistönsä kouluttamismahdollisuuksien lisäämiseen, sääntömääräisten asioiden hoitamiseen ja yhdistyksen jäsenmäärän kasvattamiseen.
60-vuotisjuhlavuoden tulevia tapahtumia

Nykynuori työelämässä – Milleniaalisukupolvi muuttaa työelämän -tilaisuus 3.9.2018 Ali-Ketolan tilalla.
Juhlavuoden kunniaksi Kokemäen Yrittäjät ry on toteuttamassa juhlavuoden viirejä, joita on mahdollisuus tilata oman yrityksen mainoksella.
Kokemäen Yrittäjät ry:n 60-vuotisjuhlagaala 17.11.2018.
Kokemäen Yrittäjät on mukana Satasoitto -tapahtuman lastenkonsertin sponsoroinnissa.
Juhlavuonna Kokemäen Yrittäjät ry tukee Vastavirtarock-tapahtumaa. 

 

Kokemäen Yrittäjät ry:n hallitus 2018

Leena Vallimäki (puheenjohtaja)
Tomi Suovanen (varapuheenjohtaja)
Jäsenet: Sirpa Ala-Ketola, Jasmin Bly, Jukka Helin, Juha Kokki, Marianna Pere, Piia Pöyhönen, Sari Salmela, Jesse Salmi, Minna Tarmi ja Erno Toikka.
Sihteeri (hallituksen ulkopuolinen): Tero Patoranta. 

Kesä 2018 Kokemäellä Kokemäen kaupungin kesälehti

Kokemäen kaupunki

PL 27
32801 KOKEMÄKI

käyntiosoite: Tulkkilantie 2, 32800 Kokemäki

www.kokemaki.fi

 

 

Päätoimittaja: Mikko Löfbacka
Toimitus: Kokemäen kaupunki ja Matti Välkkynen
Taitto: SiistitSivut/Tarja Välimäki
Paino: Sata-Pirkan Painotalo Oy
Jakelu: Porin Jakelukeskus
Digilehti: TS-Data/Tomi Suovanen