wiilubikeKoivurunkoinen Wiilubike on suomalainen koivupuusta valmistettu polkupyörä, joka syntyi kokemäkeläisen Ilari Alarukan ja muutaman muun innostuneen kaverin yhteistyönä.

Perustettiin Wood Innovations Finland Oy ja ensimmäinen mallikappale kehitettiin keväällä 2015 Lahden Muotoiluinstituutin kanssa.

 

-Päädyimme perusmalliin: jopomaiseen unisex-kaupunkipyörään, jonka runko on valmistettu muotoon puristetulla koivuviilulla.
Ilari Alaruka toteaa, että puupolkupyörä ei ole uusi keksintö, mutta Wiilubiken tavoitteena on persoonallisuus ja tyylikkyys, joka nostaa kotimaisen puun ja metsän arvoa.
Yrityksen tähtäimessä ovat kansainväliset markkinat.
-Wiilubikella halutaan tavoittaa luonnosta ja puusta kiinnostuneet ihmiset, jotka arvostavat ekologista materiaalia.
-Jokainen pyörä on uniikki luonnontaideteos, ei mikään pätkä tuotantoprosessista, painottaa Ilari Alaruka.
Wood Innovations Finland sai Leader Karhuseudulta perustamistuen puupolkupyörän tuotteistukseen ja brändin rakennukseen. Tuotekehityksen tuloksena syntyi Wiilubike, joka lanseerattiin kesäkuussa 2017.

 


elina ja ilari alaruka sahkomuseon nayttely 2017
Kuvassa Elina ja Ilari Alaruka, joita kumpaakin suomalaisen metsän tarjoamat aineet inspiroivat valmistamaan mitä moninaisimpia esineitä.

Ilari on kuin ”Pelle Peloton” - monenlaisia ideoita mielessä

 

33-vuotias Ilari Alaruka toimii maatalousyrittäjänä hoitaen metsää ja tehden niihin liittyviä toimenpiteitä. Hän sai ensimmäiset kosketuksensa suomalaiseen monimuotoiseen metsään käydessään pikkupoikana tervehtimässä Kauvatsalla asuvaa taataansa.
-Hänen kanssaan pyöräilimme useasti lähimetsiin. Nautimme metsän hiljaisuudesta, metsän tarjoamista marjoista ja siitä rauhasta, joka tuolloin ympärillämme vallitsi. Uskon, että näiltä ajoilta kiinnostukseni ja kunnioitukseni suomalaista metsää kohtaan on syttynyt ja se asia on edelleen tärkeä juttu minulle.

Kesällä 2014 Wood Innovations Finland Oy:n perustaja ja puuhamies Ilari teki klapeja maatilallaan Kokemäellä. Koivun sahaamisen ja halkomisen ohessa hän ideoi puun arvoketjun kehittämistä polttopuista pidemmälle. Aktiivisena harrastelijapyöräilijänä hänelle tuli ajatus puun hyödyntämisestä polkupyörän runkomateriaalina. Siinä yhdistyisi puun jalostusasteen parantaminen ja polkupyöräily mieluisana ja ympäristöystävällisenä liikkumisen muotona.


Viisi metsänomistajaa tekee yhteistyötä

Alkuvuodesta 2015 perustettiin Wood Innovations Finland Oy puurunkoisen polkupyörän tuotekehittelyä ja tuotteistamista varten. Mukaan tuli neljä ystävää, jotka ovat myös metsänomistajia. Ilari on saanut kavereineen paljon julkisuutta viime aikoina kehitetystä puupyörästä, josta aiheesta on ollut lukuisia kirjoituksia, radio- ja TV-ohjelmia.
Ilari sanoo, että oli hieno asia päästä esittelemään pyörää ympäri Suomen kiertävän Biorekan mukana. Sillä tavalla puupyörä sai erittäin paljon tarvitsemaansa julkisuutta.
-Tavoitteena on maltillinen kasvu. Mutta pääpaino on tosiaan puun arvostuksen nostamisessa ja tuoda esiin, että puuta voi käyttää paikoissa, missä sitä ei ole yleensä totuttu näkemään, painottaa Ilari.
Metsästä on moneksi -näyttely sähkömuseolla 2017
Kokemäen Sähkömuseon Muuntamokahvilassa oli viime kesänä ”Metsästä on moneksi” -näyttely, jossa oli esillä myös Alarukan miesten valmistama haapapuusta tehty laavu. Näyttelyssä kerrottiin ja näytettiin myös kuinka tervaa poltetaan, tehdään saippuaa ja valmistetaan grillihiiliä.

Kesä 2018 Kokemäellä Kokemäen kaupungin kesälehti

Kokemäen kaupunki

PL 27
32801 KOKEMÄKI

käyntiosoite: Tulkkilantie 2, 32800 Kokemäki

www.kokemaki.fi

 

 

Päätoimittaja: Mikko Löfbacka
Toimitus: Kokemäen kaupunki ja Matti Välkkynen
Taitto: SiistitSivut/Tarja Välimäki
Paino: Sata-Pirkan Painotalo Oy
Jakelu: Porin Jakelukeskus
Digilehti: TS-Data/Tomi Suovanen